Y-haplogrupper
Det fins tre store hovedgrupper i Norge, som omfatter nærmere 90 % av alle norske menn. NB: prosenter for haplogruppene er basert på flere forskjellige undersøkelser og er estimerte, til dels svært grovt. Vi trenger mange flere nordmenn til å teste for å vite mer.
Man kan lese mer om de forskjellige Y-haplogruppene på sidene lenket under, som omfatter det vi vet om når de oppsto, utbredelse, berømte menn som tilhører gruppene og annet.
- I1 (I-M253) 35-40 %
- R1a (R-M512) 25-30 %
- R1b (R-M269) ca 25 % med to hovedgrupper, R1b-P312 ogR1b-U106
Vi har også noen mer sjeldne haplogrupper representert:
- N1c1 (N-M178) ca 4 %
- G2a (G-M201/L140) < 1 %
- Q1a3 (Q-M242) 3-4 %
- E1b1b < 1%
- I2 (I-M223)
- J (J-M172) < 1 %
- A svært sjelden
Hvordan vet jeg hvilken haplogruppe jeg tilhører?
<Tekst kommer!>
Y-treet
Alle nålevende menn stammer i direkte farslinje tilbake til den såkalte Y-kromosom Adam, som er stamfar for alle haplogruppene i dag. Inndelingen i undergrupper etter hvilke SNPs man har utvikles kontinuerlig med undersøkelser og analyser, og det krever en del å holde tritt. Det fins også flere måter å navngi undergruppene på, noe som kan virke forvirrende iblant.
Den idelle organisasjonen ISOGG har et Y-tre med inndeling etter hoved-haplogrupper. Følg med der for å se de siste oppdagede SNPs/undergrupper innen hver haplogruppe. Y-treet til FTDNA viser hvilke SNPs de bruker i sin inndeling, men obs på at de (få) SNPs som står oppført under “SNPs & haplotree” på FTDNA-kontoen er en eldre og svært mangefull versjon, som forhåpentligvis snart blir oppdatert.
Forskning på Y-haplogrupper
Det viktigste forskningsarbeidet med haplogrupper i Norge så langt er Berit Myhre Dupuys artikkel fra 2005, “Geographical Heterogeneity of Y-chromosomal Lineages in Norway“.
Professor Mark Jobling og Dr Turi Kings “Viking DNA Project” har også testet mange norske menn for å se på haplogruppefordelingen i Norge.
Y-haplogrupper i Europa
Eupedia har laget denne oversikten:
Et oppdatert og høyoppløseling kart med muligheter til å zoome inn fins her på Eupedias nettsider.
En stor takk til Eupedia for tillatelse til bruk av kart – se også under hver haplogruppe.
Flere spørsmål?
Bruk gjerne Slektsforum DNA eller vår Facebook-gruppe til å stille spørsmål om de forskjellig haplogruppene og hvordan man skal tolke testene.