Y-haplogrupper
En Y-haplogruppe er en “stamfargruppe”, som viser hvor i det menneskelige anetre din direkte farslinje hører hjemme.
Det fins tre store hovedgrupper i Norge, som omfatter nærmere 90 % av alle norske menn.
Man kan lese mer om de forskjellige Y-haplogruppene på sidene lenket under, som omfatter det vi vet om når de oppsto, utbredelse, berømte menn som tilhører gruppene og annet.
Prosenter for haplogruppene er basert på flere forskjellige undersøkelser og er estimerte, til dels svært grovt. Vi trenger mange flere nordmenn til å teste for å vite mer.
- I1 (I-M253) ca 35 %
- R1a (R-M512) ca 25 %
- R1b (R-M269) ca 25 % med to hovedgrupper, R1b-P312 ogR1b-U106
Vi har også noen mer sjeldne haplogrupper representert:
- N1c1 (N-M178) ca 4 %
- I2 (I-M223) ca 4 %
- Q1a3 (Q-M242) ca 4 %
- G2a (G-M201/L140) ca 1 %
- E1b1b < 1%
- J (J-M172) < 1 %
- A svært sjelden
Hvordan vet jeg hvilken haplogruppe jeg tilhører?
Bare menn kan teste Y-DNA. En Y-test kan enten være liten (Y37) eller omfatte analyse av hele Y-kromosomet (BigY), og begge vil vise haplogruppe, enten hovedgruppe eller for BigY detaljert gren. Menn som har tatt FamilyFinder (eller overført til FTDNA fra andre selskap) kan også få haplogruppen vist ut fra denne testen – rulles ut 2024.
Dersom du har testet vises haplogruppen på kontoen når du logger inn.
Y-treet
Alle nålevende menn stammer i direkte farslinje tilbake til den såkalte Y-kromosom Adam, som er stamfar for alle haplogruppene i dag. Inndelingen i undergrupper etter hvilke SNPs man har utvikles kontinuerlig med undersøkelser og analyser, og det krever en del å holde tritt. Det fins også flere måter å navngi undergruppene på, noe som kan virke forvirrende iblant.
Den idelle organisasjonen ISOGG har et Y-tre med inndeling etter hoved-haplogrupper. Følg med der for å se de siste oppdagede SNPs/undergrupper innen hver haplogruppe. Y-treet til FTDNA viser hvilke SNPs de bruker i sin inndeling, men obs på at de (få) SNPs som står oppført under “SNPs & haplotree” på FTDNA-kontoen er en eldre og svært mangefull versjon, som forhåpentligvis snart blir oppdatert.
Forskning på Y-haplogrupper
Det viktigste forskningsarbeidet med haplogrupper i Norge så langt er Berit Myhre Dupuys artikkel fra 2005, “Geographical Heterogeneity of Y-chromosomal Lineages in Norway“.
Professor Mark Jobling og Dr Turi Kings “Viking DNA Project” har også testet mange norske menn for å se på haplogruppefordelingen i Norge.
Y-haplogrupper i Europa
Eupedia har laget denne oversikten:
Et oppdatert og høyoppløseling kart med muligheter til å zoome inn fins her på Eupedias nettsider.
En stor takk til Eupedia for tillatelse til bruk av kart – se også under hver haplogruppe.
Flere spørsmål?
Bruk gjerne Slektsforum DNA eller vår Facebook-gruppe til å stille spørsmål om de forskjellig haplogruppene og hvordan man skal tolke testene.