Hvilken test velger jeg?

Våre anbefalinger

Det fins mange typer DNA-testing, analyser som kan utføres – så hvilken test velger man?

Norgesprosjektet DNA er en del av FamilyTreeDNA, som tilbyr et bredt utvalg tester. Vanligvis anbefaler vi som førstevalg:

 1.  for direkte farslinje: minst Y37, helst Y67
 2.  for direkte morslinje: full mt-test FMS (fullsekvens)
 3.  for nærere slektskap i alle linjer: Family Finder

Y-DNA og mtDNA er mest nyttige for slektsforskningen, som dokumentasjon på direkte mors- og farslinjer. De kan brukes til å verifisere linjer. Dette bør være de primære testene for slektsforskning.

FamilyFinder er moro, men har nytteverdi mest som støtte for de andre testene, og for å sjekke nærere slektskap innen 4-5 generasjoner. Vanligvis er dette en sekundær test, med mindre man søker nærere slekt f eks for adopterte, i saker med ukjente foreldre eller lignende.

Anevifte DNAtester 90g

Les mer om de forskjellige typer test på nettsidene våre, klikk på lenkene over eller se menyen. Les også lenger ned på siden om hva som er maksimal test/analyse for de forskjellige typene DNA.

Andre selskaper enn FTDNA?

Det fins også andre selskaper som tilbyr tester. Felles for dem er at de bruker autosomalt DNA, og testene tilsvarer varianter av FamilyFinder-testen. De andre selskapene har ikke tester tilsvarende Y-DNA og mtDNA, og man får ikke utvidet analysen senere med slike analyser. For sammenligning av autosomaltester, se ISOGGs oversikt, lenker nederst på siden her.

Dersom du har en test fra AncestryDNA, 23andMe eller MyHeritage, så kan du overføre rådata til FamilyTreeDNA (og dermed Norgesprosjektet DNA) for å få flere treff, og mulighet til å oppgradere med Y-DNA og mtDNA senere.

Les gjerne svenske Peter Sjölunds tabelloversikt over hva de forskjellige testtypene (analysene) kan brukes til.

Bestilling

For en person som ikke har testkit allerede:

Om du skal bestille for en person som ennå ikke er testet, så bestill ny test her, rett fra Norgesprosjektet til prosjektrabatt. Da legges kontoen/kitnummer automatisk inn i Norgesprosjektet, og administratorene kan hjelpe deg. Y12 og enkelte andre testkombinasjoner kan kun bestilles via prosjekter. Se eventuelt etter rabattkuponger som kan gi ytterligere rabatt. Pass på at du ikke må være innlogget på eksisterende kit når du bestiller for en ny person.

For en person som allerede er testet:

En som allerede har testkit hos FTDNA eller Genographic bestiller videre analyser som oppgradering til eksisterende prøvemateriale. Det vil bli litt billigere og man sparer ny porto. Logg inn med kitnummer og passord, og klikk på “Upgrade” oppe til høyre, på din egen konto. Da trenger man normalt ikke sende inn nye testrør, og resultatene blir tilgjengelige via den kontoen man har fra før – samme kitnummer. Ved flere slike trinnvise oppgraderinger hender det DNA-materialet blir oppbrukt; i så fall sender FTDNA ut et nytt testsett kostnadsfritt.

FTDNA upgrade

Hvem er det viktigst å teste?

Alle i slekten din eller de du kjenner som er siste nålevende etterkommere i en ren manns- eller kvinnelinje bør man sikre DNA fra, ved å teste henholdsvis Y-DNA og mtDNA. Ideelt bør alle nålevende Y-DNA og mtDNA-linjer i landet testes for å bli dokumentert – DNA som dokumentasjonsprosjekt.

Viktigst er de eldste – fire tester fra dine fire besteforeldre forteller mye mer enn en test for deg selv. Gå gjennom slekten og hvem som er aktuelle og tilgjengelige, og hvilke rene fars- og morslinjer de representerer.

Resultatlister for disse testene ligger tilgjengelig for norske slektsforskere på Norgesprosjektet DNAs lister, med opplysninger om eldste kjente ane i den direkte linje som er testet:

Y-DNA brukes for å kartlegge og verifisere direkte farslinjer (agnatiske linjer), tilbake til samme felles stamfar.

mtDNA brukes for å kartlegge og verifisere direkte morslinjer, tilbake til samme felles stammor.

Kjønn på den som testes:

Det lønner det seg som oftest å sende inn test (prøvemateriale) av menn, siden bare menn har Y-DNA. Det er som oftest billigere å få en mann til å ta en kombitest på Y-DNA og mtDNA enn å teste to forskjellige personer.

Er du kvinne har du ikke Y-kromosom å teste, men din far og bror har det, og representerer din direkte farslinje. Send inn prøvemateriale fra en av dem om du kan.

Som kvinne kan ditt eget mtDNA analyseres. Din bror, morbror og sønn vil også representere din direkte morslinje og ha eksakt samme mtDNA som deg selv. Disse er vanligvis bedre valg som kandidater å sende inn prøvemateriale fra, siden dere da har mulighet til også å velge få en Y-DNA-analyse på materialet samtidig eller senere.

Les mer om valg av testperson.

Mer omfattende testing

mtDNA

 • Anbefalt test: mtDNA FMS fullsekvens
 • Maksimal test: mtDNA FMS fullsekvens

Y-DNA STR

 • Anbefalt test: Y67, eventuelt Y37
 • Maksimal test: Y111

Y-DNA SNP

 • Anbefalt test: Søk råd gjennom haplogruppeprosjektene
 • Maksimal test: Big Y (opptil 10 millioner SNPs, oppdager nye)
 • I fremtiden: fullsekvensering av Y-kromosomet

Autosomaltest Family Finder

 • Anbefalt test: Family Finder (ca 700 000 SNPs)
 • Maksimal test: Family Finder
 • I fremtiden: fullgenomsekvensering, ikke tilgjengelig kommersielt ennå (ca 3 milliarder SNP, vil avsløre sykdomsrisiko)

Lenker

Den ideelle organisasjonen ISOGG har tabelloversikter som sammenligner testselskapene og hva de tilbyr. Merk at Norgesprosjektet er tilknyttet firmaet FamilyTreeDNA.

 

Comments are closed.